Een ruitenwissersysteem wordt toegepast om verontreinigingen en vocht van de voorruit en bij een aantal modellen tevens van de achterruit te verwijderen. De belangrijkste functie is om ervoor te zorgen dat de bestuurder bij slecht weer goed zicht heeft. Daarbij komt nog dat u met dit systeem verontreinigingen van de ruiten kunt wegspoelen zonder dat u uit uw auto hoeft uit te stappen.
Bijzondere kenmerken van diverse ruitenwissersystemen
Op auto's gemonteerde ruitenwissersystemen kunnen uiteenlopende constructies hebben. Doorgaans zijn er twee deelsystemen: wissers en sproeiers. Bij bepaalde voertuigen worden de ruitenwissers zowel voor het schoonmaken van de ruiten als de koplampen gebruikt.
Bij bepaalde voertuigen wordt uitsluitend de voorruit schoongemaakt, bij andere de voor- en achterruit.
Bovendien verschillen deze systemen van elkaar qua manier waarop ze worden bediend. Bepaalde voertuigen zijn voorzien van handbediende ruitenwissers en ruitensproeier, bij andere worden ze via een regensensor in werking gesteld.
De voornaamste verschillen tussen de ruitenwissersystemen zitten in het soort ruitenwisserbladen. Hierbij kan het gaan om conventionele, flatblade- of hybride wisserbladen.De conventionele systemen worden gekenmerkt door een klassieke vormgeving en zijn voordelig en multifunctioneel. De flatblademodellen bieden de beste resultaten bij het reinigen, hoewel ze moeten overeenkomen met de specifieke kenmerken van het desbetreffende automodel. Hybride bladen verenigen multifunctionaliteit en effectiviteit. Zij zijn echter vrij duur.
Sproeivloeistofreservoirs en ruitenwisserbladen kunnen verwarmd zijn, wat met name 's winters van belang is.
Gebruik en vervanging: wat u moet weten
- Wees er altijd zeker van dat er genoeg vloeistof in het reservoir zit. Een ruitenwisser die over droog glas beweegt, kan krassen veroorzaken.
- Spoel de ruitenwisserbladen af en toe af met water. Er kan soms zand in de groeven van het rubber achterblijven, waardoor er krassen op het glas kunnen ontstaan door slijtage.
- Het is aan te raden om de kogelgewrichten op regelmatige basis te smeren: als gevolg van verontreiniging en vocht zijn ze corrosiegevoelig. U kunt bijvoorbeeld een WD-40-spuitbus voor het smeren gebruiken. De corrosie heeft tot gevolg dat de kogelgewrichten klem komen te zitten, waardoor de ruitenwisserbladen schokkerig gaan bewegen en lawaai gaan maken.
- Over het algemeen moet ruitensproeiervloeistof niet met water worden aangelengd. Uitzondering hierop vormen concentraten. Bij het verdunnen moet u echter de door de producent op de verpakking aangegeven verhoudingen in acht nemen. Want anders zou de oplossing kunnen bevriezen. U kunt een ruitenwissersysteem heel lastig ontdooien: u dient over een verwarmde garage te beschikken, warmere weersomstandigheden af te wachten of het expansiereservoir te verwijderen zodat u dit kunt opwarmen en daarna de buizen en injectoren met warm water door te spoelen . U zal vaststellen dat de vloeistof bevroor doordat er geen water aanwezig was bij het activeren van het systeem.
topautoonderdelen.nl: enkel hoogwaardige auto-onderdelen
Bij onze webwinkel kunt u voor een aantrekkelijke prijs onderdelen voor het ruitenwissersysteem aanschaffen. Dankzij periodieke actieprijzen voor de populairste productcategorieën kunt u zelfs nog meer op uw bestellingen besparen. Dankzij de snelle bezorging kunt u kapotte onderdelen tijdig vervangen.