Een trekhaak van een auto is een hulpmiddel voor het trekken van aanhangwagens of een ander voertuig. Over het algemeen wordt deze niet af fabriek gemonteerd, maar indien gewenst door de eigenaar van het voertuig.
Bijzondere kenmerken van de diverse trekhaken
Vandaag de dag worden personenwagens doorgaans voorzien van een trekhaak gemaakt als een haak met een bal. Deze wordt aan de auto bevestigd waarbij de trekhaak voorzien is van een koppelingskop. Dit mechaniek kan niet alleen weerstand bieden aan horizontale lasten bij het optrekken en afremmen, alsook aan verticale lasten tijdens het trekken van een aanhangwagen met twee wielen.
Deze haak wordt ofwel aan de trekhaak gelast, geschroefd of vastgezet met een snelspanner. De lasverbinding is duurzamer, maar niet bijzonder praktisch vanwege het feit dat deze niet verwijderbaar is. De vastgeschroefde versie moet periodiek worden onderhouden. Maar vervanging of demontage van een kapotte bevestiging is makkelijk te realiseren als u deze niet gebruikt. Het snelkoppelingsmechanisme biedt het grootste gebruiksgemak, want de haak is binnen een minuut te demonteren.
De trekhaken zijn tevens voorzien van stroomaansluitingen om de installatie te voeden. Er bestaan stopcontacten met 7 en 13 polen. De laatstgenoemde zijn te prefereren want hiermee kunnen meer inrichtingen van stroom worden voorzien.
Wat u over het gebruik en het vervangen moet weten
- Bekijk de kogel van de trekhaak geregeld op slijtage. Neem daarvoor de doorsnede met een schuifmaat op. Bij een afwijking van 1 mm van de normwaarde kan er al een ongeluk gebeuren. Bij de meeste trekhaken bedraagt de doorsnede van de kogels 50 mm. Voor het testen van de slijtage, kunt u de bevestigde trekhaak proberen te bewegen. Voelbare speling duidt erop dat niet alleen de kogel maar ook de koppelingskop is afgesleten.
- Maak gebruik van een bolkap. Wanneer uw wagen een niet-afneembare haak heeft, breng er dan een daarvoor bestemde kap op aan. Hiermee wordt het component beschermd tegen vochtigheid en vervuiling. De eventuele roestplekken zijn zichtbaar bij een inspectie.
- Vet de onderdelen van de trekinrichting op regelmatige basis in met bijvoorbeeld een grafietvet. Hierdoor worden de onderdelen van de trekhaak optimaal beschermd tegen slijtage. Krakende geluiden die tijdens het rijden met een volle aanhangwagen klinken, geven aan dat er te weinig smering is.
- U dient iedere 1.000 km de bouten te checken en eventueel aan te draaien. Hiervoor kunt u een momentsleutel gebruiken. Signalen van loszittende bevestigingsmiddelen zijn ongewone geluiden die optreden wanneer u rijdt of een opening die ontstaat bij een poging om de assemblage heen en weer te bewegen.
topautoonderdelen.nl: uitsluitend auto-onderdelen van topkwaliteit
In onze webshop kunt u tegen een voordelige prijs een trekhaak kopen. Om te beginnen kunt u een kijkje nemen in onze catalogus. Vervolgens kunt u indien nodig contact opnemen met onze gespecialiseerde medewerkers: zij kunnen u begeleiden bij de keuze van het juiste model, gelet op de specificaties van uw auto en de omstandigheden waarin deze wordt gebruikt. Meld u aan op onze website om eenvoudig te kunnen bestellen. Dankzij de functionaliteiten van uw persoonlijke account doet u uw aankoop met één muisklik.