
Een remsysteem zorgt ervoor dat de auto tot stilstand komt, wordt afgeremd of in geparkeerde toestand op zijn plaats wordt gehouden. Het omvat een bedieningselement en een remmechanisme. Dit systeem moet in optimale staat worden gehouden, omdat de effectiviteit ervan van essentieel belang is voor de veiligheid op de weg.
Bijzondere kenmerken van diverse types remsystemen
Elke auto beschikt over remsystemen die bestaan uit bedrijfs- en parkeerrem. De eerstgenoemde is het belangrijkste en zal altijd worden ingeschakeld als er moet worden gestopt. Gewoonlijk beschikt het over een hydraulische actuator. De hoofdelementen van dit systeem omvatten: een pedaal voor de bediening van dit systeem, een hoofdremcilinder waarmee de kracht van de bestuurder wordt omgezet in hydraulische druk, leidingen en slangen waarmee de samengeperste remvloeistof wordt getransporteerd en remmechanismen waarmee elk individuele wiel tot stilstand wordt gebracht. Laatstgenoemden kunnen met een schijf of een trommel zijn.
Doorgaans wordt een parkeerrem ingezet als men op een helling of gedurende een langere periode parkeert, aangezien hierdoor voorkomen wordt dat de auto op eigen kracht in beweging komt. Daarnaast fungeert deze ook als noodremsysteem in geval van het uitvallen van de hoofdrem. De bediening vindt plaats door middel van een hefboom die zich tussen de bestuurders- en de bijrijdersstoel bevindt. De remkracht wordt overgedragen via een kabel. Als parkeerrem kunnen de voertuigen gebruikmaken van de trommels of remklauwen van het systeem van de bedrijfsrem of via aparte trommels.
Bepaalde voertuigen zijn voorzien van een elektronische parkeerrem. Deze wordt in werking gesteld door een knop in te drukken en daarbij bewegen de remblokken niet met behulp van een kabel, maar via een elektromotor die in veel gevallen direct in de remklauw is aangebracht.
Gebruik en vervanging: wat moet u weten
- De dikte van uw remschijven en -blokken moet u regelmatig nameten: deze onderdelen raken op den duur versleten. In geval van aanzienlijke slijtage neemt de remwerking fors af. Hierdoor wordt de remweg langer. Bij slijtage van remschijven en remblokken neemt de pedaalspeling toe. Af en toe gaat deze trillen.
- Wanneer u nieuwe remblokken plaatst, is het raadzaam om de complete remklauw te verwijderen. Zo kunt u het vuil en slijtagestof van de corresponderende oppervlakken van de remklauw verwijderen en voorkomt u dat nieuwe componenten vast komen te zitten. Remblokken die herhaaldelijk vastlopen, tasten de remwerking aan.
- Vet de geleidingspennen van de remklauw af en toe in. Want anders kunnen ze vast komen te zitten. Dit is extreem gevaarlijk, doordat het remmechanisme dan misschien niet functioneert. Tevens zullen de remblokken en -schijven te snel verslijten. De laatstgenoemde kunnen als gevolg van oververhitting vervormd raken. Als dat gebeurt, trekt het voertuig naar een bepaalde kant. Er kan een branderige geur in het interieur ontstaan.
- Kijk uw remsysteem geregeld na op lekkages. Mocht dit het geval zijn, dan mag u niet met de auto rijden. Bij een laag peil van de remvloeistof is er kans op een afname van de remwerking en mogelijk kan er zelfs helemaal niet meer geremd worden. Kenmerken van eventuele lekkages zijn plekken onder de hoofdremcilinder of de wielen en een wegzakkend of slap pedaal.
topautoonderdelen.nl: enkel hoogwaardige auto-onderdelen
Bij onze online winkel vindt u een groot assortiment aan onderdelen van hoge kwaliteit. Het merendeel daarvan, in het bijzonder de onderdelen voor het remsysteem, kunt u tegen een voordelige prijs kopen. Meld u aan voor onze nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van onze aanbiedingen.